Paus blev protest i rättegång

Publicerad 2017-04-20 22:12

Landets domare protesterade på torsdagen mot justitieminister Zbigniew Ziobros planerade omstöpning av domstolsväsendet genom att göra ett 40 minuter långt uppehåll i pågående förhandlingar. Det rapporterar nyhetsbyrån IAR.

Förändringarna går ut på att justitieministern får långtgående befogenheter att avsätta och tillsätta chefsdomare. Domarna, som inte har strejkrätt, anser att regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) politiserar rättsväsendet och undergräver domstolarnas oberoende.

Biträdande justitieminister Michał Wójcik har vädjat till domarna att inte försvåra för dem vars mål skulle tas upp på torsdagen.

Bara var tredje polack har förtroende för rättsväsendet, sade Wójcik. Och det är anledningen till att PiS vill reformera domstolarna. Detta är inte en attack på de oberoende domstolarna, det är en reform, och vi kommer inte att dra tillbaka den.

PiS menar att domstolarna tar för lång tid på sig att avgöra mål och anklagar domarna för att vara en liten egennyttig klick utan kontakt med vanliga medborgare. (Polskie Radio 20 april 17)Sök i webb-Bulletinen


sidebanner sidebanner sidebanner sidebanner