Szydło: Utrikesministern ska inte få sparken

Premiärminister Beata Szydło.
Foto: wikipedia.

Witold Waszczykowski är chef för utrikesdepartementet, punkt och slut. Det säger premiärminister Beata Szydło som en kommentar till ryktena om att utrikesministern skulle lämna UD för att i stället bli Polens ambassadör i FN.

Om jag fattar beslut om att byta ut honom så kommer jag att meddela det, säger Szydło.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har skjutit fram sitt partikonvent från april till juni, och enligt uppgifter i polska medier skulle det bero på att flera ministrar nu sitter löst.

En av dem skulle vara Waszczykowski, men även försvarsminister Antoni Macierewicz ligger bra till för en omplacering. Hans försök att rationalisera bort att president Andrzej Duda är landets överbefälhavare blev inte den triumf han hade hoppats. Generalernas strömhopp från armén har inte heller höjt försvarsministerns aktier i partiets toppskikt.

Att flytta på Waszczykowski är nog inget större problem för PiS-ledaren Jarosław Kaczyński – det kan bli värre med Macierewicz som har en stark ställning i partiet. Om det kommer till en maktkamp mellan Kaczyński och försvarsministern är utgången inte given. (Rzeczpospolita och wB 25 april 17)