Kyrkan kritiserar politikerna

Skärmdump från Biskopskonferensens webbplats.

De polska biskoparna publicerade på fredagen sitt dokument Den kristna formen av patriotism. Med anledning av att patriotismen i Polen nu fått en renässans går man igenom en mängd aspekter på begreppet patriotism och konstaterar att det är ett begrepp som huvudsakligen är positivt – men som också kan användas på fel sätt, skriver tidningen Rzeczpospolita.

Patriotism är en känsla som inte innehåller våld och förakt, patriotismen får oss att känna med andra människor och nationer som drabbas av lidande och orättvisor. Kärleken till det egna landet är nära kopplad till vår förmåga till solidaritet och arbete för det gemensamma bästa.

Men patriotismen får inte leda till nationalism, och i en situation där vi har att göra med en djup politisk tvist bör vår patriotiska plikt att få oss att betänka vilket språk vi använder. Språket ska vara respektfullt och utan förenklingar och kränkande liknelser, skriver biskoparna.

Man drar historiska paralleller och påpekar det konstruktiva i samarbete. Dokumentet uppfattas som tydlig tillrättavisning av de styrande utan att man pekar ut någon särskild person.

De politiska partierna ser att udden riktas mot rivalerna, men medger att det politiska språket har brutaliserats. (Rzeczpospolita och onet 27 april 17)

Texten publiceras här >>