Hederskonsulns FB-inlägg

Maria Szonert-Binienda. Foto: FB.

Polens hederskonsul i Ohio, USA, Maria Szonert-Binienda har på sin Facebooksida publicerat fotomontage dels på Europarådets ordförande Donald Tusk i nazi-uniform, dels på Tusk tillsammans med förre utrikesministern Radosław Sikorski i en exekutionssituation med titeln ”Förrädarnas hängning”.

Maria Szonert-Binienda har starka kopplingar till regeringspartiet Lag och Rättvisa (PIS) – hennes man, Wiesław Binienda är en känd medlem i den kommission som tillsatts av PiS-regeringen för att utreda Smolensk-olyckan och i praktiken peka ut Tusk och Sikorski som skyldiga till ”mord” och ”förräderi”.

Szonert-Binienda säger att hennes FB-sida har blivit hackad och att hon aldrig skulle sprida nazistiska slagord. Hon ser det som en mediekampanj riktad mot henne personligen sedan hon anklagat tv-stationen TVN24 för att ha manipulerat och förtalat experter som engagerat sig i undersökningen av Smolensk-olyckan.

Maria Szonert-Binienda har tillfälligt lämnat sitt uppdrag som hederskonsul tills utrikesdepartementet fattat beslut om hennes framtid. Hon har också deklarerat att om hon får fortsätta som hederskonsul i Ohio kommer hon att avstå från all politisk och publicistisk verksamhet i sociala medier.

Utrikesdepartementet låter meddela att samtliga inlägg på Szonert-Biniendas speglar hennes privata åsikter och att man har talat med henne om saken.

Donald Tusk har i sin tur genom sitt juridiska ombud, Roman Giertych, sagt att han tänker lämna in en stämningsansökan – Szonert-Biniendas inlägg är så upprörande att de omöjligen kan lämnas utan reaktion.

Dorota Tubielewicz Mattsson