PiS och ultranationalisterna

Polisen ingriper mot en man som protesterar mot ultranationalistiska ONRs demonstration.
Foto: KODs FB-sida.

Det ultranationalistiska Nationellt-Radikala lägret (ONR) marscherade på lördagen genom Warszawas gator för att fira sitt 83-årsjubileum. Flaggorna vajade och takten från de ca 250 marscherandes stövlar kändes bekant från förr. Samtidigt hölls en motdemonstration som ville blockera nationalisternas marsch. Motdemonstrationen var fredlig – man försökte förhindra marschen genom att sitta ner på gatan och skandera ”Polen fritt från rasism!”. Det var organisationen Obywatele RP (Medborgare i Republiken Polen) som arrangerade motdemonstrationen.

Polisen ingrep. I två timmar försökte man få bort motdemonstranterna. Vissa av dem vägrade att visa upp sina id-kort. Två personer greps och till slut ändrade man rutten för nationalisternas marsch för att undvika sammandrabbningar mellan de båda grupperna. Polisen understryker att nationalisternas marsch var anmäld i förväg och laglig.

Intressant nog tiger de polska medierna om det hela. Utländska medier, bland annat nyhetsbyrån AP, rapporterar emellertid att polisen använde våld mot motdemonstranterna som knuffades och sparkades och att polisen var aggressiv och hårdhänt i sin hantering av motdemonstranterna. Organisationen för bevakning av rasistiska beteenden (Ośrodek Monitorowania Zachowań Rasistowskich i Ksenofobicznych) publicerar på nätet flera filmer av polisingripandena.

Varför tiger de polska medierna? Att det populistiska och konservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) ser med blida ögon på nationalismens frammarsch är tydligt – de gemensamma värderingarna och politiska intressena är ju många. Men det är också en tydlig signal till samtliga polacker – vi står för och accepterar nationalism i sin mest radikala form och vi bekämpar och accepterar inte dem som motsätter sig denna vår världsbild.

Dorota Tubielewicz Mattsson