Polen riskerar förlora miljarder i bidrag från Norge

Kulturminister Piotr Gliński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

För ett halvår sedan gick regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) till angrepp mot frivilligorganisationerna och kulturminister Piotr Gliński sade att i fortsättningen skulle ett statligt centrum för utveckling av civilsamhället hantera anslagen till icke-statliga organisationer (NGO).

Pengarna kommer från EES-fonderna som finansieras av i första hand Norge men också Island och Liechtenstein

Under nästa period, som löper fram till 2021, väntar 809 miljoner euro (över 8 miljarder svenska kronor) på fördelning till olika ändamål i Polen – sjukvård, miljövänlig teknik, underhåll av kulturarv osv. Tio procent av fonderna är avsedda till stöd för civilsamhället, och där ingår frivilligorganisationer som arbetar för kvinnor, homosexuella och hemlösa – organisationer som inte åtnjuter den polska regeringens stöd.

Regeringen har meddelat att en statlig myndighet ska administrera bidragen till polska organisationer, men regeln är att en fristående operatör fördelar de fonderade medlen, och detta har nu medfört att förhandlingarna gått i stå.

Batory-stiftelsen, som hittills varit ansvarig för anslagen till frivilligorganisationerna, har svartlistats av PiS-regeringen eftersom de stödjer homosexuellas och kvinnors rättigheter och accepterar att sekulära organisationer har hand om religionsundervisning i skolan, skriver den oberoende online-tidningen EUobserver.

Gliński har sagt att han inte har förtroende för Batory-stiftelsen. Stiftelsen betalade ut de sista bidragen i april 2016, och regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har redan dirigerat om medel till regeringstrogna organisationer.

Om förhandlingarna drar ut på tiden blir den ekonomiska situationen för frivilligorganisationerna svår.

Norge hoppas på en uppgörelse före årets slut, men anser att Polen först måste acceptera reglerna. (EUobserver 3 maj 17)