Ökat stöd för Lag och Rättvisa

Beata Kempa, chef för premiärminister Beata Szydłos kansli.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Om det vore val idag skulle regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) få 35 % av rösterna och oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) 27 %. Det visar en färsk undersökning som statliga TVP beställt av opinionsinstitutet Ipsos.

Valdeltagandet skulle i bästa fall komma upp i 79 % – i siffran räknas både de som definitivt skulle ta sig till vallokalen och de som kanske skulle göra det.

Populistiska Kukiz’15 skulle få 12 % och Moderna ligger kvar på 5 %, precis där gränsen går för att ett parti ska kunna ta sig in i parlamentet.

Under 5 % får Bondepartiet PSL, ultrakonservativa Frihet (Korwin-Mikkes parti), Vänsteralliansen (SLD) och det unga vänsterpartiet Tillsammans.

Osäkra var 8 %.

Opinionssiffrorna har ju gått upp och ner, beroende på de dagsaktuella händelserna i Polen. Under ett par veckor har PiS legat lägre än idag, till och med lägre än oppositionsledande Medborgarplattformen. PiS har nu alltså hämtat upp sig vilket Beata Kempa, kanslichef hos premiärminister Beata Szydło, förklarar med att medborgarna uppskattar barnbidraget 500+ och bostadsprogrammet Lägenhet+.

Frihetsmarschen som genomfördes i Warszawa i helgen har inte hjälpt Medborgarplattformen, säger hon till TVP. (TVP 8/9 maj 17)