Tusks son frikänd i Amber Gold-härvan

Michał Tusk, son till Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, frikändes på tisdagen från anklagelsen om korruption i samband med att företaget Amber Gold gick i konkurs. Det skriver portalen Polennu.dk.

Amber Gold är ett skandalföretag som med ett pyramidspelsliknande upplägg under åren 2009–2012 lurade av 18 000 kunder 850 miljoner zloty (ca en och en kvarts miljarder svenska kronor).

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) anklagade dåvarande premiärministern Donald Tusks son för att vara inblandad i Amber Gold-affären och har tillsatt en parlamentarisk kommission för att utreda i första hand Tusks ansvar.

Tusk juniors relation till Amber Gold bestod av en rapport som han gjorde till ett flygbolag som ingick i företaget. Donald Tusk, då regeringschef, varnade honom för att ha vidare kontakt med Amber Gold – vilket senare har lagts honom till last: han borde varnat hela polska folket menade kritikerna.

Efter fem års utredning frikänns Michał Tusk alltså. (Polandnu.dk och wB 9 maj 17)