Duda vill förbättra relationerna till Frankrike

Emmanuel Macron – Andrzej Duda. Montage: wB

Jag hoppas att det går att återställa relationerna mellan Polen och Frankrike. Det sade president Andrzej Duda efter det franska presidentvalet.

På fredagen ringde han upp den nyvalde Emmanuel Macron och talade med honom ett par minuter, rapporterar radio RMF24.

Duda föreslog ett möte under Natos toppmöte i Bryssel den 25 maj, och Macron föreslog i stället ett möte i gruppen Weimar-triangeln – ett samarbetsforum för Polen, Tyskland och Frankrike som inleddes 1991 för att främja Polens återinträde på den internationella arenan, men som legat i träda under några år.

Jag gratulerade honom till segern, sade Duda och överlämnade stafettpinnen till honom – nu är han världens yngste president. Jag är glad att vi är män av samma generation och tror att på så sätt kommer att fungera bra och forma relationerna mellan våra båda länder på ett bra sätt.

Macron höll med, han sade att det lätt blir starka känslor och ord under valkampanjen, sade Duda. Det var ett bra samtal på jämlik basis.

Han gladde sig åt att kontakterna mellan de två presidenterna nu skulle normaliseras inom ramen för det politiska samarbetet, både det bilaterala mellan Polen och Frankrike och det europeiska.

Under sin valkampanj kritiserade Macron Polen för att bryta mot alla EUs värderingar och lovade att arbeta för att EU skulle införa sanktioner mot Polen. (Rmf24 och wB 13 maj 17)

Läs också Många orsaker till iskylan mellan Polen och Frankrike >>