EU: Nu måste Polen ta emot flyktingar

Premiärminister Beata Szydło. Foto: Facebook.

I juni går tidsfristen ut och medlemsstaterna måste börja ta emot asylsökande från Italien och Grekland, så som EU fattade beslut om för två år sedan. Det säger migrationskommissionären Dimitris Avramopolous.

Annars måste vi inleda ett överträdelseförfarande för att inte förstöra EUs trovärdighet. Alla måste ta sitt ansvar.

De länder som inte accepterat flyktingar är i första hand Polen, Ungern och Österrike men i viss mån också Tjeckien, men även i andra länder går det trögt. Hittills har bara 18 400 asylsökande flyttat vidare till sina mottagarländer.

Den polska regeringen har inte tagit emot någon enda flykting från EUs kvotsystem. Enligt premiärminister Beata Szydło finns det ingen överenskommelse om flyktingkvoter i EU.

Och tack vare vår tuffa attityd memot flyktingar blir en kritisk inställning till flyktingkvoter allt vanligare i Europa, sade Szydło på en presskonferens i Warszawa.

I september 2015 enades EU-länderna om att varje medlemsland skulle ta emot en viss kvot av flyktingar från de överfulla lägren i Italien och Grekland. Då styrde ännu det nuvarande oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) landet, och dåvarande premiärministern Ewa Kopacz accepterade efter påtryckningar från Europeiska rådets ordförande Donald Tusk att Polen skulle ta mot cirka 7 000 asylsökande.

Men vid parlamentsvalet i oktober övertog PiS regeringsmakten, och PiS har hela tiden bestämt motsatt sig kvoter, hänvisat till ukrainska säsongsarbetare, krävt att få granska dem som kan bli aktuella för att kunna sortera bort eventuella turister och ekonomiska flyktingar. (EUobserver, Polskie Radio och wB 16 maj 17)