Gapet mellan PiS och PO minskar

Om det vore val på söndag skulle 30 % rösta på regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och 28 % på oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO). Det visar en färsk undersökning från opinionsinstitutet Instytut Badań Pollster, som redovisas i tidningen SuperExpress.

På tredje plats kommer populistiska Kukiz’15 med 13 % och på fjärde plats Vänsteralliansen (SLD) med 10 %. Vänsteralliansen åkte ut ur parlamentet i valet 2015, och tycks alltså ha hämtat upp sig i opinionen. Även det liberala partiet Moderna skulle ta sig in i parlamentet med 8 % av rösterna.

Bondeförbundet PSL och det lilla vänsterpartiet Tillsammans skulle emellertid hamna under 5 %-spärren, likaså Janusz Korwin-Mikkes parti, som numera heter Frihet.

Att avståndet mellan PiS och Medborgarplattformen minskar beror främst på regeringspartiets stora nederlag i försöken att hindra förre premiärministern Donald Tusk att bli omvald som ordförande i Europeiska rådet, säger statsvetaren Rafał Chwedoruk. Men PO tar också många röster från Moderna, vars partiledare Ryszard Petru tappat förtroende. (Rzeczpospolita 15 maj 17)