Gazeta Wyborcza utser Timmermans till Årets man

EUs vice ordförande Frans Timmermans.
Foto: Nederländernas UD, wikipedia.

Frans Timmermans, vice ordförande i EU-kommissionen och den kommissionär som har hand om rättsliga frågor, har av tidningen Gazeta Wyborcza tilldelats titeln Årets Man 2017. På en presskonferens i samband med utdelandet av utmärkelsen på fredagen i Warszawa, sade Timmermans att den polska regeringen också måste hjälpa till för att lösa konflikten om rättssäkerhetsprincipen i Polen.

Medlemsstaterna sade mycket tydligt på mötet i veckan att dialogen mellan EU-kommissionen och regeringen Szydło ska tas upp igen, sade Timmermans. Nu får vi se vad den polska regeringen anser om det.

Han påminde också om att EU har ett avtal om flyktingkvoter för att medlemsländerna ska vara solidariska med Grekland och Italien, dit de flesta flyktingar kommer.

Vi måste gemensamt ta itu med frågan eftersom det har kommit så många asylsökande, sade Timmermans. Den polska regeringen påpekar att landet hjälper flyktingar på plats, men det gör alla medlemsländer. Vi bör visa solidaritet inom EU, ingen väntar sig det omöjliga från Polen, men man förväntar sig att Polen hjälper till.

EU-kommissionen beslöt på tisdagen att tidsfristen för Polen och de länder som ännu inte tagit emot en enda flykting går ut i juni. Premiärminister Beata Szydło upprepade vad hon tidigare sagt: Polen går inte med på några obligatoriska kvoter.

President Andrzej Duda, som just haft besök av den tyske presidenten Frank-Walter Steinmeier, säger att Polen alltid varit och alltid kommer att vara öppet för dem som behöver hjälp – men att det är en kränkning av de mänskliga rättigheterna att tvångsimportera människor till ett land. (onet.pl 19 maj 17)