Jesuitpräst: Hyckleri när kristna inte vill hjälpa flyktingar

Jesuitprästen Grzegorz Kramer. Foto: FB.

Katolska kyrkan i Polen har överlag varit enig med regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) om att muslimska flyktingar är ett ont som måste undvikas.

Men det finns undantag, och ett av dem är jesuitprästen Grzegorz Kramer. Han kritiserar regeringen för hyckleri och för att inte leva upp till sina kristna värderingar.

Muslimerna har ju rätt till sin tro, säger Kramer till nyhetsportalen Natemat.pl. I det senaste rådslaget tryckte katolska kyrkan hårt på religionsfriheten. Det handlar om att älska människan, kärlek är inte lätt, titta bara på din egen familj.

Folk säger att muslimerna förstör vår tro och att det kanske är därför vi kristna inte längre tror på gud. Men vad är det för en tro om vem som helst kan ta den ifrån oss? undrar Kramer. Vårt problem är inte islam eller ateism, vårt problem är att vi inte lever som kristna. Det är lättare att tala om sin tro än att praktisera den. Om vi verkligen tror och styrs av vad vi kallar hjärtats evangelium, då kan ingen ta vår tro ifrån oss.

Påvarna Franciskus, Benedikt och Johannes Paulus har alla talat om att vi måste hjälpa också dem som tror på islam, vi ska inte vara rädda för dem, säger han. Jag läser vad några av kyrkans män, bland annat den f.d. prästen Jacek Międlar, säger – de predikar om invasion och att den europeiska kulturen förstörs. Jag förstår inte hur de kan förena sin kristna tro med sådana åsikter. De jämför islam och terrorism, men det kan man inte göra.

Och förslaget om humanitära korridorer – PiS-parlamentarikern Krystyna Pawłowicz ser det som det är en islamisk invasion via den katolska sakristian, säger Kramer. Enligt min uppfattning ljuger hon och det offentligt. Man kan inte göra sina synder till dygder. När människor hävdar att de styrs av kristna värderingar så förväntar jag mig att de ska agera så också. Naturligtvis möts jag av hat på nätet, men jag tror att jag har fler vänner. Det är viktigt att inte identifiera sig med hatarna. Ibland är det ett uttryck för kärlek att säga till någon: Stopp, nu får du inte gå längre! (Natemat.pl maj 17)