PiS och PO-Moderna får lika mycket stöd av väljarna

Om det vore val idag skulle regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) få 33,5 %. De liberala oppositionspartierna Medborgarplattformen (PO) och Moderna skulle få drygt 26 % respektive knappt 8 % – tillsammans 34 %.

Det visar en undersökning som opinionsinstitutet Ibris gjort för tidningen Rzeczpospolita.

Populistiska Kukiz’15 skulle få 14 % och står sig resultatet i parlamentsvalet 2019 får partiet en nyckelroll.

Vänsteralliansen (SLD), som dag står utanför parlamentet, skulle med 6 % komma in. Bondepartiet PSL däremot skulle hamna under femprocents-spärren, liksom alla övriga partier.

PiS har tappat lite sedan förra mätningen, säger sociologen Robert Sobiech, men har klarat sig bra trots misstroendevotum mot försvarsminister Antoni Macierewicz, polisbrutalitet i Wrocław och det just införda recepttvånget för dagen efter-piller. Väljarsympatierna tycks vara stabila där.

Under flera månader har vi sett hur väljare har gått över från Moderna till Medborgarplattformen, men den trenden tycks ha mattats av nu. Medborgarplattformen har lite problem med att det inte finns en enhetlig inställning i flyktingfrågan. (Rzeczpospolita 28 maj 17)