Duda: Vi skickar mer trupp till Afghanistan och Irak om Nato vill

President Andrzej Duda. Foto: Rafał Zambrzycki, wikipedia.

Länderna i Centraleuropa bör vara väktare för den öppna dörrens politik eftersom det ligger i vårt intresse att inte förbli gränsländer. Det sade president Andrzej Duda säkerhetskonferensen Globsec 2017 i Bratislava. Och Nato måste se till att säkerheten garanteras lika mycket för alla medlemsstater.

Polen är redo att trappa upp sitt engagemang i antiterrorism-koalitionen om Natoländerna anser att det behövs, sade Duda. Vi kan till exempel öka vår närvaro i Afghanistan och Irak, där det redan finns polska soldater.

Presidenten sa också att han gärna ser att Natotrupperna i Polen stannar till 2022 i stället för till 2018.

På Natomötet i Bryssel för ett par dagar sedan presenterade Duda regeringens planer på att öka de polska försvarsanslagen till 2,2 % fram till 2020 och till 2,5 % fram till 2030. (Warsaw Voice 30 maj 17)