Duda hade inte rätt att benåda Kamiński

President Andrzej Duda. Foto: Michal Józefaciuk, wikipedia.

Så snart president Andrzej Duda tillträtt sitt ämbete benådade han Mariusz Kamiński.

Kamiński var under regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) förra regeringsperiod chef för Antikorruptionsbyrån (CBA) och stod åtalad för att trakassera PiS politiska fiender.

För att rädda Kamiński undan rättegång såg PiS till att han fick diplomatisk immunitet – han fick bli parlamentsledamot. Därmed sköts rättegången upp, men 2015 dömdes han för maktmissbruk till tre års fängelse och tio års förbud att inträda i offentlig tjänst.

Den nye presidenten, som själv är jurist, förklarade snabbt att domen var politisk och att Kamiński var vit som snö. Inom kort utnämndes han till högste chef för Polens underrättelsetjänster.

Benådningen var unik i sitt slag och domstolen lade ner målet. Men presidenten var för tidigt ute, enligt lagen ska den fällande domen ha vunnit laga kraft innan brottslingen kan benådas. Benådningen kritiserades alltså men justitieminister Zbigniew Ziobro förklarade att allt var OK.

Nu har emellertid Högsta domstolen slagit fast att benådningen strider mot lagen. Presidenten kan bara benåda en dömd, vars dom vunnit laga kraft.

PiS talesperson Beata Mazurek hävdar att Högsta domstolen överträtt sina befogenheter och att det är Konstitutionsdomstolen som ska avgöra frågan.

Konstitutionsdomstolen är den instans som gjorts om av PiS, vilket gett upphov till den mer än årslånga konflikten med EU. (Rzeczpospolita och wB 31 jan 17)