EU hotar Polen med sanktioner

På tisdagen inleder EU-kommissionen det förfarande som kan sluta med att den polska regeringen straffas för bristande solidaritet med de övriga EU-länderna i flyktingfrågan.

Frågan om sanktioner var aktuell redan i maj, då EU-kommissionen konstaterade att Polen, Ungern samt Österrike till skillnad från övriga medlemsländer inte tagit emot en enda flykting. Det strider mot EUs överenskommelser och mot de åtaganden man har gjort gentemot Grekland och Italien. Samtidigt handlar det också om en solidarisk fördelning av ansvaret.

Genom att vägra ta emot några flyktingar har Polen och Ungern bestämt sig för att ta strid med EU som visar att den mjuka linjens tid nu är förbi. Det är dags att ta i med hårdhandskarna mot Polen och Ungern (Österrike har lämnat sin restriktiva flyktingpolitik).

Vi är medvetna om att EU-kommissionen kommer med diverse hot gentemot oss men vi är solidariska, säger inrikesminister Mariusz Błaszczak till tidningen Gazeta Wyborcza. Vi anser att kommissionen har fel och att hotet om bestraffning av Visegradgruppen saknar all grund. Vi menar att säkerhetspolitiken är en intern fråga och inte europeisk, och vi slår vakt om våra länders säkerhet.

Klyftan mellan Polen och EU ökar. De konsekvenser som nu väntar Polen kommer att ge ytterligare näring åt den antieuropeiska propagandan som det populistiska och nationalistiska regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) bedriver. Straffavgifter eller indragning av EU-stödet kommer att väcka starka känslor och känslor som bekant är inte bra rådgivare i politiska frågor. PiS-ledaren Jarosław Kaczyński kommer snabbt att utnyttja dessa känslor och sakta men säkert leda Polen ut ur Europa.

Dorota Tubielewicz Mattsson