Väljarna litar mest på PLS-ledaren Kosiniak-Kamysz

Władysław Kosiniak-Kamysz har störst förtroende. Foto: wikipedia.

I opinionsinstitutet Ibris senaste undersökning av allmänhetens sympatier för landets ledande politiker toppas listan av Bondepartiets (PSL) ledare Władysław Kosiniak-Kamysz. På andra plats kommer populistledaren Paweł Kukiz. President Andrzej Duda, som länge lega på första plats får oväntat finna sig i att komma trea.

36 % har högt eller mycket högt förtroende för Kosiniak-Kamysz, 35,4 % har högt eller mycket högt förtroende för Kukiz. Siffran för Duda ligger på 35,3.

Strax under Duda kommer finansminister Mateusz Morawiecki med 35,2 %, premiärminister Beata Szydło – tidigare på tredje plats – med 34,9 %.

De som väljarna har minst förtroende för är i vanlig ordning PiS-ledaren Jarosław Kaczyński, försvarsminister Antoni Macierewicz och justitieminister Zbigniew Ziobro.

Kosiniak-Kamysz har vunnit på sin mindre konfrontativa stil, menar statsvetaren Marcin Duma på Ibris. Annars litar folk oftast på sin partiledare. Intressant är också att Morawiecki har gått om Szydło och är i hälarna på presidenten. (Onet.pl 26 juni 17)