Nato: Trupperna på Natos östra flank är redo

Natos försvarsministrar. Foto: Försvarsdepartementet.

Åtta Natoländer, bland dem Polen, har undertecknat en gemensam deklaration om att avskräcka och svara på militära hot mot Natos östra flank.

Deklarationen, som undertecknades i Bryssel av USA, Kanada, Tyskland, Storbritannien, Litauen, Lettland, Estland och Polen, försäkrar att Natos fyra flexibla och driftskompatibla multinationella stridsgrupper står beredda och kapabla att motverka och vid behov tillsammans med de nationella krafterna omedelbart svara på aggressioner. Deklarationerna är en uppföljning av det dokument som undertecknades på Natotoppmötet 2016 i Warszawa i avsikt att stärka Natos närvaro i Estland, Lettland, Litauen och Polen.

Avskräckningsförmåga och försvar är viktiga medel för att förhindra konflikter och krig, står det i deklarationen.

Natos generalsekreterare sade inför torsdagens försvarsministermöte i Bryssel att försvarsutgifterna under 2017 ökar för tredje året i rad för de europeiska allierade och Kanada. Han påpekade också att Nato är transparent när det gäller övningar och uppmanade Ryssland att agera på ett liknande öppet sätt. (Polskie Radio 29 juni 17)