Demonstrationer för och mot avverkning inför Unesco

Många träd i urskogen Białowieża är farliga, hävdar miljöministern. Foto: Ralf Lotys, wikipedia.

Två demonstrationer hölls på tisdagen utanför Krakóws kongresscenter där Unesco just nu kongressar. Den ena gruppen består av miljövänner som protesterar mot miljöminister Jan Szyszkos beslut att låta statliga Nationalskog tredubbla sin avverkning i Białowieża, där Europas sista urskog finns. Den andra gruppen försvarar Szyszkos politik – och är enligt portalen Oko.press betalda av Skogsstyrelsen för det. Det ska enligt portalen vara tusen skogsarbetare som uppmanats att spontandemonstrera, resor och demonstrationsplakat betalas av Skogsstyrelsen.

Världsarvskommittén tar på onsdagen beslut om 99 objekt ska stå kvar på världsarvslistan. Miljöministern vill att Białowieża ska tas bort från listan så att Unesco inte kan påverka avverkningen.

Det är inte första gången som skogsarbetarna utsätts för påtryckningar för att stödja miljöministern – i mars uppmanades de att resa till Warszawa och manifestera sitt stöd inför misstroendeomröstningen mot Szyszko i parlamentet. (wp.pl och Oko.press 4 juli 17)