Polsk-amerikaner påminner Trump om Smolenskvraket

Det havererade Smolenskplanet. Bild: Wikipedia.

Den amerikanska Smolenskkommittén har inför president Donald Trumps besök i Warszawa skrivit ett brev och påmint honom om hans löfte att hjälpa Polen att få tillbaka vraket efter president Lech Kaczyńskis plan som störtade vid Smolensk 2010.

Den nya Smolenskutredningen behöver vraket för att kunna göra en fullständig utredning av olyckan, skriver kommittén, och Moskva vägrar att återlämna planet med motiveringen att utredning fortfarande pågår – trots att den ryska slutrapporten kom redan 2011.

Smolenskolyckan är en av de viktigaste frågorna i Polen, informerar brevskrivarna, och berättar att den nya Smolenskkommissionen anser att planet egentligen sprängdes i luften.

I skrivelsen räknas upp en rad andra skäl till olyckan – de ryska trafikledarnas felaktiga instruktioner till planets besättning, tekniska missöden o.s.v.

Moskva försöker misskreditera president Lech Kaczyński genom att påstå att personer ur Kaczyńskis delegation pressade piloterna att landa trots det dåliga vädret, menar brevskrivarna.

Polen behöver amerikansk hjälp att få tillbaka planet, som är polsk egendom, understryker de. Även förväxlingen av kvarlevor i samband med begravningen tas upp i brevet.

Den amerikanske ambassadören i Polen, Paul Jones, har tidigare i år sagt USA redan gjort allt man kunnat för att hjälpa Polen. (Polskie Radio 4 juli 17)