Tusk: Trumps besök blev en framgång

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.
Foto: Mateusz Włodarczyk, wikipedia.

Regeringen kan känna sig nöjd med president Trumps besök, det blev en obestridlig framgång, säger Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

Här kommer världens mäktigaste ledare till Warszawa och säger vackra saker om Polen och dess ledare, jag är inte förvånad om regeringen känner sig nöjd, säger Tusk till statliga TVP. Han nämnde Solidaritet, Johannes Paulus II och Warszawaupproret under andra världskriget. Hans tal berörde Polens ställning idag, som alla föregångare till den nuvarande regeringen byggt upp.

I sitt tal i Warszawa sa president Trump att Ryssland måste sluta destabilisera i Ukraina och gå med i kampen för att försvara civilisationen.

Ja, nu får vi ju se hur USAs politik mot Ryssland kommer att se ut, särskilt vad gäller Ukraina. Jag ska inte säga något om vad som sagts mellan fyra ögon i samtal med Donald Trump här i Bryssel, men hans förhållande till Ryssland är ju lite annorlunda än det som presenteras i Warszawa. Men vem vet, vi kanske har en positiv utveckling framför oss.

I samband med G20-mötet i Hamburg har jag frågat om Trumps inställning till smugglingen av illegala invandrare från Libyen till Europa. Den amerikanska tystnaden i den här frågan är lite störande, säger Tusk.

Jag har föreslagit att alla europeiska ledare i FN ska föreslå tuffare tag mot illegala invandrare från Libyen. Alla europeiska länder samt Japan stöder idén. Att inte Kina och Ryssland gör det förvånar mig inte. Men tystnaden i USA stör mig. Jag har frågat presidenten om detta i Hamburg. (TVP 6 juli 17)