Dockbrännare får inte sänkt straff

Skärmdump från TVP.

Domstolen i Wrocław säger nej till att nationalisten Piotr Rybak ska få fotboja i stället för fängelse. Det rapporterar nyhetsbyrån PAP.

För snart två år sedan brände Rybak på nationaldagen den 11 november offentligt en docka iförd traditionella judiska kläder. Domstolen bedömde bränningen som ett hatbrott avsett att sprida skräck i Polen, båda bland judar och andra. Rybak dömdes till tio månaders fängelse.

Dockan var inte antisemitisk, försvarade sig Rybak. Den föreställde den ungersk-amerikanska miljonären George Soros, som betalar muslimska migranter för att komma till Europa.

Domstolen motiverade sitt ställningstagande med att Rybak med sin dockbränning signalerat till omvärlden att polacker ogillar judar.

Judarna har i tjugosju år innehaft de högsta posterna i Polen, svarade Rybak, och domstolen spottar det polska folket i ansiktet.

Han överklagade domen men domstolen står nu fast vid sitt utslag. Det är fängelse som gäller.

Rybaks försvarsadvokat är missnöjd med avslaget.

Domen är riktad mot patrioter, mot fosterlandsvänner som kämpar för Polen, säger han, och förutsätter att det blir ett nytt överklagande. (TVP och wB 10 juli 17)