Tusk kan bilda ett nytt parti före valet 2019

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.
Foto: Mateusz Włodarczyk, wikipedia.

Donald Tusk, ordförande i Europeiska rådet, överväger att bilda ett nytt oppositionsparti i Polen till valet 2019. Medborgarplattformen (PO), som han grundade 2001, anses inte ha några större chanser att vinna ett parlamentsval inom överskådlig tid. I valet 2015 förlorade partiet en stor del av sina röster till nybildade liberala Moderna, och nuvarande ordföranden Grzegorz Schetyna har gjort bort sig i flera viktiga frågor. Bland exemplen finns Schetynas velighet i flyktingfrågan och att partiet inte höll sig framme vid Donald Trumps besök i förra veckan.

Besöket var en stor framgång för regeringen, sade Tusk, och oppositionen kunde inte hantera Trumps besök på rätt sätt.

Det en tydlig signal om att Tusk nu distanserar sig från Medborgarplattformen, säger en källa till tidningen. Han till och med berömmer regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) för att hålla avståndet till Medborgarplattformen.

Som ordförande i Europeiska rådet kan Tusk själv inte vara direkt involverad i uppbyggandet av det nya partiet. Däremot kan han vara en sorts gudfader, skriver Rzeczpospolita. När han i april kom med tåg från Gdańsk för att vittna i en domstol möttes han av stor entusiasm på centralstationen i Warszawa. Han har helt klart för sig att med den nuvarande partistyrelsen har Medborgarplattformen ingen chans att vinna något val och därför gav han sig inte tid att prata med Schetyna.

Även Ewa Kopacz, som efterträdde Tusk som regeringschef och partiledare fram till valförlusten hösten 2015, är skeptisk till Medborgarplattformens framtid.

Det måste till något nytt, säger hon. Och Donald har en fantastisk förmåga att mobilisera väljarna.

Partiet måste vara klart i god tid för parlamentsvalet 2019, skriver tidningen. Dels är han då fortfarande är EUs högsta tjänsteman, dels siktar han på att bli president i Polen snarare än premiärminister.

Grzegorz Schetyna i sin tur skulle ta hand om lokalvalen så att Medborgarplattformens borgmästare, landshövdingar och kommunfullmäktigeordförande inte tvingas lämna sin plats till andra partier. (Rzeczpospolita och wB 10 juli 17)