Kaczyński: Vi gör vad vi lovade i valet

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

I vårt valprogram talade vi om en reform av rättsväsendet. Det vi gör just nu är att förverkliga dessa löften, vi håller vad vi lovat.

Det sade Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) på en i hast sammankallad presskonferens med anledning av politiska tumultet med anledning av den aviserade lagstiftningen för domstolsväsendet.

PiS anser att rättsväsendet drabbats av två allvarliga sjukdomar: det moraliska förfallet och systemets senfärdighet som gör att många människor blir lidande. Därför krävs det radikala förändringar, sade Kaczyński som är landets verklige makthavare. Han menar att det polska rättssystemet aldrig reformerades efter kommunismens fall och följaktligen utgör en fortsättning på det kommunistiska systemet.

Han försökte också föregripa medborgerliga protester mot förändringarna (bara den kommande helgen planeras fyra olika protestaktioner i Warszawa och ett tiotal i andra städer).

De som protesterar är människor som vill behålla det gamla systemet, och så länge protesterna är verbala är allting ok, sade Kaczyński. Men nu hörs röster om att man vill demolera den polska staten, man hotar dem som undertecknat lagförslaget om Högsta domstolen. Och det är någonting vi måste sätta stopp för. Vi ska genomföra allt vi avser att genomföra. Och de som bryter mot lagen kan räkna med konsekvenser, som även kan drabba deras politiska karriärer, sade han med syftning på dem som talat om statskupp de senaste dagarna.

Men, försäkrade han sina anhängare, den nuvarande makten var, är och kommer att förbli demokratisk, vanliga val kommer att hållas och Polen blir ojämförligt absolut mer rättvist än under de senaste 28 åren.

Vad är syftet med detta? Med tanke på att det är partiledaren och inte premiärministern som uttalade dessa hot kan man utgå ifrån att regeringspartiet räknar med massiva protester ute på gatorna. Kaczyńskis ord kan man tolka som ett löfte om arresteringar, repressalier mot oliktänkande och kanske till och med införande av ett undantagstillstånd.

Det låter onekligen som ett arv från kommunistregimens tid.

Dorota Tubielewicz Mattsson