Kaczyński: Ni mördade min bror!

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.
Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Jag vet att ni är rädda för sanningen, och ni ska inte ta min avlidne brors namn i era förrädiska käftar! Ni mördade honom, ni förintade honom, era kanaljer! Det ropade Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) som på onsdagen fick ett utbrott under debatten om de nya domstolslagarna i parlamentet.

Kaczyński säger efteråt att det var hans moraliska plikt att säga ifrån.

Jag har så länge väntat på att man ska göra något, jag har fått lyssna till trakasserier och anklagelser, men när man går så långt att man använder min bror som slagträ i debatten, då måste jag säga ifrån!

Brodern, president Lech Kaczyński omkom i Smolenskolyckan 2010, då han var på väg till Katyń för att delta i minneshögtidligheterna för offren i Katyńmassakern 70 år tidigare. Presidenten brukade inte närvara vid Katyńceremonierna, men den dåvarande premiärministern Donald Tusk var inbjuden av Ryssland att delta i ett gemensamt högtidlighållande av massakern. Eftersom presidenten inte var inbjuden till den ryska ceremonin arrangerade Polen en egen minneshögtidlighet ett par dagar senare. Utrikesdepartementet avrådde Kaczyński från att ge sig iväg, och han var själv inte så intresserad men övertalades av brodern Jarosław Kaczyński, som var den drivande av de två bröderna.

Efter kraschen vid Smolensk har PiS-ledaren haft svåra samvetskval för sitt agerande före Katyńresan, vilket delvis ska vara förklaringen till att olyckan är en dominerande fråga i polsk politik. (TVP och wB 19 juli 17)