Medborgarplattformen och Moderna tillsammans större än PiS

Om det vore val idag skulle regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) tillsammans med de två småpartierna Polen tillsammans och Förenade Polen få 32 % av rösterna, visar en färsk undersökning från opinionsinstitutet SA Millward Brown. Det är en minskning med 4 % jämfört med den förra mätningen.

Oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) kommer på andra plats med 23 % (+1), Det liberala partiet Moderna skulle få 10 % (+2).

Och lägger man ihop de båda kommer man upp i 33 % – något fler röster än PiS.

I valet 2015 gick PiS, Förenade Polen och Polen till val med sina kandidater på en gemensam vallista – formellt som ett parti alltså. Om de två oppositionspartierna gör på samma sätt i valet 2018 kan PiS inte vara säkert på att vinna, skriver den regimkritiska nyhetsportalen fakt.pl.

Opinionsundersökningen gjordes när parlamentet antagit den kontroversiella lagen om Högsta domstolen, den 21 juli – efter dagar av omfattande protester, som fortfarande pågår.

Populistpartiet Kukiz’15 ligger kvar på 8 %.

Vänsteralliansen (SLD) får 4 % (-2) liksom Bondepartiet PSL (±0) – ingen av dem skulle med dagens resultat klara 5 %-spärren.

12 % ville eller kunde inte svara – ett stort bortfall alltså. (fakt.pl 21 juli 17)