Kaczynski: Dudas veto är ett allvarligt misstag

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

President Dudas beslut att inte underteckna lagen om Högsta domstolen och lagen om Domstolsrådet var ett allvarligt misstag. Det säger Jaroslaw Kaczynski, ordförande i regeringspartiet Lad och Rättvisa (PiS). Vi måste nu minimera skadorna och se till att detta blir en engångsföreteelse.

Men regeringen kommer att fortsätta genomföra sina stora reformer, sade Kaczynski. Det handlar både om att avveckla mediekoncentrationen och reformera säkerhetsstyrkorna.

De lagar som presidenten stoppade, samt ytterligare en som ger justitieministern makten att avsätta och tillsätta domare på alla nivåer, har mött stort motstånd, både hos oppositionen och stora delar av befolkningen. Över en veckas demonstrationer har hållits i många polska städer. Även EU och USA har varnat för att rättssäkerheten i Polen är hotad om reformerna genomförs.

Det lilla högerpartiet Polen tillsammans, som ingår i PiS-regeringen, har nio platser i parlamentet. Partiet röstade för domstolslagarna eftersom regeringen annars hade fallit, säger partiledaren, högskoleminister Jaroslaw Gowin.

Kaczynski anser att det polska rättsväsendet är sjukt och korrupt, och att reformerna därför är nödvändiga. Han menar att landets domare utgör en elit, som ser till sina egna intressen och står långt från invånarna. Domstolarna får också kritik för att arbeta för långsamt.

Polens ombudsman för mänskliga rättigheter säger att domstolssystemet behöver bli mer effektivt, men att de kontroversiella lagarna som PiS drivit igenom inte är rätt väg att gå. (Polskie Radio 28 juli 17)