Nytt förslag om lösning av CHF-lånen

Andrzej Duda. Foto: Rafał Zambrzycki, wikipedia.

President Andrzej Duda kommer nu med ett nytt förslag om hur man ska kunna hjälpa polacker med bolån i utländsk valuta, i första hand schweizerfranc, CHF.

Hundratusentals polska familjer tog under många år på bankernas rekommendation sina lån i CHF, och när francen år 2010 plötsligt släpptes fri blev det som tidigare var en god affär plötsligt en lånefälla. Presidenten lovade under valkampanjen 2015 att hjälpa dem som drabbats, vilket var en viktig orsak till att han vann valet. Kort efter sitt tillträde lade han fram ett förslag om hur konverteringen skulle gå till, men det sågades av dåvarande centralbankschefen Marek Belka, som menade att det skulle innebära en betydande försvagning av banksektorn.

Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), har i sin tur tydligt sagt ifrån att regeringen inte bör hjälpa till.

Det här får låntagarna sköta själva med hjälp av domstol, sade han i februari. Hans ställningstagande har inte förbättrat de kyliga relationerna med Duda.

I presidentens nya förslag ska låntagarna kunna få upp till till 2000 złoty i månaden i stöd under 36 månader, lånen ska vara räntefria i upp till tolv år och delar av lånet ska kunna avskrivas.

Samtidigt ska bankerna kunna ersättas för skillnaden i valutorna, vilket föreslagits tidigare.

Både centralbanken (NBP) och finansinspektionen (KNF) har gett klartecken till förslaget.

Detta skulle innebära ekonomisk stabilitet och göra det lätt att räkna ut individuella lösningar, menar NBP, och KNF ser förslaget som en förnuftig kompromiss mellan att uppnå sociala mål och undvika hot mot banksektorn.

Polska bankförbundet är lite mer skeptiskt men återkommer efter analys.

Förslaget har skickats till parlamentet för debatt. (Polskie Radio och wB 3 aug 17)