PiS vill ha krigsskadestånd från Tyskland

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Tyskland har förorsakat Polen enorma skador och ett enormt lidande, och det är inte mer än rätt att Tyskland betalar ett skadestånd till polackerna. Det sade Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), i samband med högtidlighållandet av Warszawaupprorets utbrott den 1 augusti 1944.

Vi talar om enorma summor, och om att Tyskland i många år vägrat ta sitt ansvar för vad som hände under andra världskriget, sade Kaczynski till den PiS närstående religiösa Radio Maryja.

Parlamentskansliet har fått i uppdrag att undersöka frågan, och rapporten kommer inom kort, säger PiS-parlamentarikern Arkadiusz Mularczyk.

Försvarsminister Antoni Macierewicz betvivlar att det avtal som 1953 efter påtryckningar från Sovjetunionen slöts mellan Polen och Tyskland behöver vara giltigt.

Efter kriget var Polen en lydstat åt Sovjet, påpekar han.

Polen var ockuperat av både Tyskland och Sovjetunionen, säger president Andrzej Dudas chefsrådgivare Krzysztof Szczerski. Landet led stor skada, både i människoliv och materiellt. Detta blir en mycket stor tvist i internationell rätt, och vi måste ha de bästa argument.

Judarna har ju fått ersättning – och det med rätta, så varför skulle inte polackerna få det, säger PiS-aren Ryszard Czarnecki till Times Polska.

En talesperson för Tysklands kansler Angela Merkel påpekar att frågan om skadestånd är slutgiltigt löst vad gäller Polen, att Tyskland inte på något sätt försöker undandra sig sitt ansvar utan tvärtom fortfarande betalar för nazisternas illgärningar.

Redan när PiS förra gången satt vid makten tog Kaczyński upp frågan om ett nytt skadestånd från Tyskland, vilket ökade de redan spänd relationerna inte bara mellan de två länderna utan också inom EU och Nato. Frågan var också uppe på partikongressen i juli. (TVP, Warsaw Voice, Dziennik Polska, Radio Maryja, onet.pl m fl polska medier aug 17)