Judar ber Kaczyński fördöma antisemitismen

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

De judiska samfundens samorganisation har skrivit ett öppet brev till Jarosław Kaczyński, ordförande för regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), där de uppmanar honom att kraftfullt fördöma den ökande antisemitismen i Polen.

De är oroade av den ökande antisemitismen i den offentliga debatten, det allt grövre språket och de allt vanligare fascistiska slagorden.

Att den nationalistiska organisationen ONR (National-Radikala Lägret) med sina flaggor deltar i offentliga ceremonier framkallar avskräckande minnen, skriver de. Andra obehagliga fall hämtar de från sociala medier: när PiS-parlamentarikern Bogdan Rzońca på twitter undrar varför det trots Förintelsen förekommer så mycket aborter bland judar eller när statliga TVPs reporter Magdalena Ogórek frågar en senator varför han bytt sitt judiska efternamn mot ett polskt.

Vi är bekymrade över judarnas säkerhet och framtid i Polen och vill inte ha ett nytt 1968*, skriver de. Vid en ceremoni till minne av utrotningen av judarna i Białystok talade ni för 14 månader sedan uppmuntrande ord. Vi hoppas att ni ska stödja vårt samhälle, vi förlitar oss på er förståelse av både vår historia och det aktuella läget. Ett starkt och bestämt fördömande av antisemitismen från er sida vore mycket betydelsefullt för oss.

Brevet har ännu inte besvarats. (TVN 11 aug 17)

* Trakasserier mot judar under kommunistregimen, som fördrev mer än två tredjedelar av de polska judarna.