Rysk ambassadör varnar för flytt av ryska krigsmonument

Ett av de sovjetiska krigsmonument i Polen som monterades ner för ett par år sedan. Bild wikipedia.

De nya lagarna om avkommunisering (avveckling av kommunismen) i Polen innebär hårda prövningar för de polsk-ryska relationerna. Det säger Rysslands ambassadör i Polen, Sergej Andrejev, till tidningen Rzeczpospolita.

I juni infördes nya lagar som förbjuder propaganda för totalitära rörelser och hundratals monument över sovjetiska soldater som stupade i Polen kommer att tas bort.

Moskva har påpekat att Warszawa därmed bryter mot det avtal från 1994 där de två länderna åtar sig att skydd och underhålla varandras minnesplatser, men regeringen menar att avtalet bara gäller monument på krigskyrkogårdar och de skyddas fortfarande.

Det skulle räcka med att säga att monumenten över stupade sovjetiska soldater inte är kommunistisk propaganda utan ett sätt att visa uppskattning för dem, vars förtjänst det är att Polen fortfarande existerar, säger Andrejev. 600 000 sovjetiska soldater offrade sina liv för att befria Polen från den nazistiska ockupationen.

Men polackerna minns att Sovjetunionen också invaderade Polen i september 1939, ett par veckor efter Nazi-Tyskland. Och Moskva kunde ha hjälpt polackerna under Warszawaupproret 1944 – men Röda armén väntade på andra sidan Wisła tills upproret var krossat och staden sönderbombad. Utöver det installerade Moskva efter krigsslutet en kommunistisk regim i Polen, och landet var en diktatur i fem decennier.

Polen började ta bort de sovjetiska krigsmonumenten 2014 då konflikten i Ukraina bröt ut, säger Andrejev, men det hör inte ihop med ”räddningen av Polen 1944–45”.

Om hundratals monument tas bort kommer det ryska folket inte att uppfatta det som en kamp mot rysk propaganda, utan som en grym kränkning av våra förfäders minne och en demonstration av Polens egentliga inställning till Ryssland och det ryska folket, säger ambassadören. 1997 fanns det 561 monument över sovjetiska soldater i Polen, och idag finns det enligt IPN (Nationella Minnesinstitutet) 230. Resten har tagits bort utan att Moskva ens har informerats, vilket krävs enligt avtalet från 1994. (Polskie Radio 10 aug 17)