Ständigt detta Waitergate!

Förre utrikesministern Radek Sikorski.
Foto: wikipedia.

Gamla Waitergate – avlyssningsskandalen från 2014 – dyker upp igen. Statligt styrda TVP har botaniserat bland inspelningarna och tittarna får höra hur förre utrikesministern Radosław Sikorski talar i förklenande ordalag om sina dåvarande kollegor inför Jacek Krawiec, f.d. chef för det statliga oljebolaget PKN Orlen.

Den nuvarande partiledaren Grzegorz Schetyna liknar en skojarslusk från Lwów och passar inte som premiärminister. Donald Tusk däremot har charm, han har flyt, han har kattens sjätte sinne och socialt känsliga antenner, säger Sikorski.

Flera andra av partiets toppnamn får också sin släng av sleven – dåvarande transportministern Sławomir Nowak som fallit för en exklusiv guldklocka, en annan är klent begåvad och så vidare.

Krawiec tillstår att även han köpt sig en klocka – för 10 000 euro, vilket Sikorski betraktar som i princip gratis.

Inspelningen understryker mycket av det som regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) i åratal tillvitat den s.k. eliten – alltså personer i den politiska världen, näringslivet, administrationen. Eliten, som tjänar bra på skattebetalarnas bekostnad, äter gott på skattebetalarnas bekostnad, myglar och ser i första hand till sitt eget bästa.

Frågan är varför de avlyssnade samtalen dyker upp just nu.

Inspelningarna började 2013 – det var en missnöjd affärsman som tubbade ett par kypare att rigga upp avlyssningsapparatur vid bord på innekrogen Sowa i Przyjaciele i Warszawa. Utskrifter släpptes till veckotidningen Wprost som portionerade ut de saftigaste bitarna i flera månader. Endast politiker från dåvarande regeringspartiet Medborgarplattformen (PO) tycktes ha varit och ätit på den numera berömda krogen.

Publiceringarna började sommaren 2014 – på hösten var det lokalval i Polen och ett år senare parlamentsval. Parlamentsvalet vann PiS som slagit sig ihop med några andra högerpartier.

Nästa år är det lokalval i Polen, 2019 parlamentsval. PiS-ledaren Jarosław Kaczyński sade i våras att partiet redan är igång och förbereder nästa års val. TVP leds av handplockade men ifrågasatta Jacek Kurski, som har hittat en anledning att visa ordföranden sin trohet.

Att Sikorski skulle kunna återkomma till makten är inte så troligt, han gjorde bort sig på andra sätt också. Men att partiledaren Schetyna odugligförklaras av en av landets mest välkända politiska profiler är ingen idealisk start för Medborgarplattformen i nästa val. (wB 15 aug 17)