Legias supportrar provocerar Uefa

Korrigerad.

Skärmdump från Polskie Radio.

Under en match den 2 augusti ville fotbollslaget Legia Warszawas supporterklubb påminna om Warszawaupproret som bröt ut den 1 augusti 1944 och vars minne högtidlighålls varje år. Man höll upp en enorm banderoll som visade en nazistisk soldat med en pistol mot ett barns huvud. Under bilden visades texten Under Warszawaupproret dödade tyskarna 160 000 människor. Tusentals av dem var barn.

Laget anmäldes dels för banderollen, dels för att supportrarna blockerat utgångarna och dömdes av den europeiska fotbollsorganisationen Uefa till 150 000 złoty i böter (drygt 360 000 svenska kronor) för blockeringen av utgångarna.

Skärmdump från Polskie radio.

Supporterklubben reagerade med att på torsdagen visa upp en annan enorm banderoll som visar en gris med en tunna full med Uefa-loggor. Texten undertill: Och de 350 000 går till …

Böterna är ett slag för att sätta laget, deras fans och polska medborgare på plats, säger Maciej Świrski, vicechef för Polska nationella stiftelsen, som får bidrag från de statliga företag som ska göra PR för Polen utomlands.

Uefa är extremt politiserat och gör allt Tyskland önskar, säger Świrski. Böterna var för att Berlin tog illa upp över den anti-nazistiska banderollen.

Legia Warszawa säger att man inte kommer att bestrida böterna.

Supportrarna har dragit igång en insamling för att hjälpa laget att betala böterna, men Legias ledning säger att de pengarna kommer att skänkas till organisationer som hjälper veteraner från Warszawaupproret. (Polskie Radio 18 aug 17)