Polen hotar gå till EU-domstolen om flyktingkvoter

Utrikesminister Witold Waszczykowski.
Foto: Andrzej Klizan, wikipedia.

Regeringen kräver att EU-kommissionen ska avbryta sitt pågående överträdelseförfarande mot Polen. Om det inte sker kommer regeringen att dra frågan inför EU-domstolen, skriver utrikesdepartementet i ett uttalande på onsdagen.

Kommissionen har tyvärr slagit ihop migrantfrågan med andra klagomål av politisk karaktär, skriver UD, och kritiserar EUs vice ordförande Frans Timmermans för att lägga sig i Polens interna angelägenheter genom att inta en ställning som liknar oppositionens. Det handlar alltså om att EU inlett rättsliga åtgärder för att Polen inte tar emot sin kvot av asylsökande, drygt 6000 flyktingar, från lägren i Grekland och Italien.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) ser de asylsökande som ett terroristhot och inrikesminister Mariusz Błaszczak hävdade på onsdagen att ”ett blint accepterande av alla som kommer till Europas stränder kan vara detsamma som att lägga en snara runt Europas hals”.

Och regeringen har medborgarna med sig. I en opinionsundersökning från förra månaden säger 55 % av deltagarna att de hellre avstår från bidrag ur EU-fonderna än tar emot muslimska invandrare, och hela 51 % är beredda att lämna EU för att slippa flyktingkvoten.

Regeringens kamp mot EU har alltså burit frukt – i tidigare undersökningar har polackerna varit de som uppskattat EU-medlemskapet mest. (EUobserver och wB 24 aug 17)