Polen en av världens största möbeltillverkare

Delar av Ikeas möbler produceras i Polen. Foto: Ikea.

Den polska möbelindustrin har gott rykte – kvaliteten är god, möblerna är estetiskt tilltalande och håller länge. Dessutom är priset förhållandevis lågt eftersom lönerna är lägre i Polen än i väst.

Det framgår av en rapport som tagits fram av konsultföretaget KPMG.

Polen är därför också en stor möbelexportör. Runt 7 % av de möbler som säljs på den europeiska marknaden är tillverkande i Polen, som är den fjärde största möbeltillverkaren i världen. Runt 90 % av produktionen går på export – en tredjedel till Tyskland, men även Storbritannien och Tjeckien är stora importörer.

Möbelmarknaden uppskattas till ett värde av 42 miljarder złoty (100 miljarder svenska kronor) och man räknar med att den siffran ökar med 20 % fram till 2020.

Polska möbler har rykte om sig att vara av god kvalitet, ett gott hantverk och skicklighet som uppkommer efter en lång möbeltradition. Dessutom är priset fördelaktigt eftersom lönerna i Polen är lägre än i till exempel Tyskland och Sverige.

Polackerna själva vill också ha snygga möbler av god kvalitet som håller länge, och under den närmaste framtiden blir det minimalistiska former, mycket grått och vitt, säger branschföreträdare.

Rapporten visar också att skandinaviska trender fortfarande går bra bland polackerna. (Rzeczpospolita 31 aug 17)