Morawiecki: Polen blir en stor ekonomisk zon

Finans- och vice premiärminister Mateusz Morawiecki.
Foto: flickr.

Idag finns det i Polen fjorton särskilda ekonomiska zoner (SEZ) där investerare får vissa förmåner som till exempel lägre skatt. De utgör sammanlagt en yta som är hälften av huvudstaden Warszawas. Avsikten med SEZ har varit att skapa jobb i områden där arbetslösheten var som högst.

Polen har fortfarande 13–14 län där arbetslösheten är över 20 %, och vi planerar nu en rejäl utvecklingsorienterad omläggning av den ekonomiska politiken, sade finans- och utvecklingsminister Mateusz Morawiecki vid Ekonomiskt Forum i Krynica. De fjorton zonerna ska utvidgas till att omfatta hela landet och det kommer att leda till en mer balanserad och jämn utveckling i hela landet och bättre chanser för de fattigare regionerna i landet.

Tanken är också att investerarna i större utsträckning ska samarbeta med forskningsinstitut och universitet. Satsningen beräknas skapa 157 000 nya jobb på tio år och investeringarna kommer att uppgå till 117 miljarder złoty (282 miljarder svenska kronor), sade Morawiecki. (Polskie Radio och wyborcz.pl 6 sept 17)