Polens primas protesterar mot PiS politik

Polens primas, ärkebiskop Wojciech Polak.
Foto: J. Andrzejewski, wikipedia.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har starka band till katolska kyrkan och partiledaren Jarosław Kaczyński står personligen nära den famöse Tadeusz Rydzyk, präst och affärsman från Toruń.

Tillsammans har kyrkan och PiS arbetat för totalt abortförbud, mot assisterad befruktning, jämställdhet och homosexuellas rättigheter – kort sagt en rad frågor om sexualitet där kyrkan vill ha sista ordet.

I flyktingfrågan hade regeringen inledningsvis tydligt stöd av många av kyrkans framträdande personligheter, men flera präster och biskopar som tidigare legat lågt har senare gjort sin röst hörd och pläderat för att även Polen ska hjälpa människor på flykt.

I slutet av augusti firades 300-årsminnet av Jungfru Marias kröning till Polens drottning i pilgrimsstaden Częstochowa. Polens primas, ärkebiskop Wojciech Polak, var under sin predikan kritisk till mycket av det PiS står för. Han förkastade nationalismen, protesterade mot hur man använder religionen i politiska syften, talade om vikten av att följa grundlagen och tyckte att polackerna bör ta emot flyktingar. Han tog kort sagt upp flera av de frågor där PiS-regeringen har kommit i konflikt med EU.

Bland åhörarna fanns president Andrzej Duda, premiärminister Beata Szydło och övriga ministrar, PiS-ledaren Kaczyński och andra ur landets politiska toppskikt, som möjligen kan känna sig häpna över att katolska kyrkans främsta företrädare visar sig vara en motståndare till mycket av regeringens politik. (onet.pl, natemat.pl, Polskie Radio och wB 25 aug/6 sept 17)