Polska företag letar arbetskraft i Asien

Den polska arbetsmarknaden har ett allt större behov av arbetskraft och gästarbetarna från Ukraina räcker inte längre till. Det rapporterar tidningen Dziennik Gazeta Prawna. Företagen måste därför söka sig utanför Europa, och under det första halvåret i år ansökte runt 4500 personer från Nepal, Indien och Bangladesh om arbetstillstånd. Det är 340 fler än under hela förra året, visar siffror från arbetsdepartementet.

Det är särskilt livsmedelsindustrin, som är den viktig del av Polens ekonomi, som behöver folk och tillgången på arbetskraft från grannländerna i öst, främst Ukraina och Vitryssland, har sinat.

Men också byggsektorn har behov av yrkesutbildad arbetskraft, och en del specialindustrier i teknik- och logistikbranschen.

Bra och erfarna svetsare är en bristvara, och den utbildning eleverna får i skolan räcker inte till, säger en företagare, Bogusław Mrzygłód, som förra året importerade 60 svetsare från Indien.

Ukrainarna är fortfarande den absolut största gruppen gästarbetare, men många ukrainska arbetare fångas upp av ryska företag. Idag kan ukrainarna välja jobb på ett annat sätt än förr. De kan också lätt byta jobb om de vill, till skillnad från arbetskraft från Asien, som fått arbetstillstånd av länsstyrelsen och som därför också behöver få tillstånd därifrån. Därför vet vi att de stannar längre på samma arbetsplats, vilket är avgörande för många företag. Kostnaderna är höga – man måste betala resa, bostad, pendling och vård där det behövs.

Enligt en undersökning är bara 14 % av polackerna positiva till utländsk arbetskraft, men ekonomin kommer att tvinga dem att tänka om. Polen behöver dem.

Många utbildade polacker har länge sökt sig västerut för att få jobb, vilket minskat tillgången i hemlandet. (Gazeta Prawna och wB 18 sept 17)