Polen ger 50 miljoner euro till flyktingar

För att lindra effekterna av migrationskrisen i Europa drar Europeiska investeringsbanken nu igång ett projekt som ska hjälpa flyktingar att integreras där de är. Ett av de länder som bidrar ekonomiskt är Polen, som lovar 50 miljoner euro (drygt en halv miljard svenska kronor), rapporterar nyhetsbyrån PAP.

Pengarna ska dels hjälpa flyktingar att integreras, dels ska länder som Algeriet, Egypten, Libanon, Tunisien, Syrien, Albanien och Serbien få ekonomiska bistånd för att kunna hantera situationer som den syriska flyktingkrisen utan att knäcka den egna ekonomin.

Warszawa är hittills den största bidragsgivaren, och utrikesdepartementet har lovat att fortsätta att ge stöd på andra områden, till exempel genom att bidra till att skydda EUs yttre gränser och genom att stärka sitt humanitära engagemang för flyktingarna där de befinner sig.

Polen har ju vägrat ta emot asylsökande enligt den kvotprincip som EU, inklusive Polen, fastställde 2015. Regeringen menar att risken för terrorism ökar om det kommer in människor från Mellanöstern och Nordafrika i landet. Däremot stöttar man gärna med pengar till flyktingar i framför allt Italien och Grekland, dit många flyktingar sökt sig och nu vistas i enorma läger.

(Polskie Radio och wB 20 sept 17)