Polen slutar köpa rysk gas 2022

Utrikesminister Witold Waszczykowski.
Foto: msz.gov.pl

År 2022 går det nuvarande avtalet om naturgas från Ryssland ut och vi avser inte att förlänga kontraktet. Det säger utrikesminister Witold Waszczykowski till reportrar på torsdagen. Vi kommer att köpa gas från andra länder, så att vi inte är så sårbara för eventuella politiska åtgärder från Moskva.

I stället kan vi köpa gas från andra politiskt säkra håll, säger utrikesministern, som nyligen varit i USA för en rad möten och samtal.

Just för att undvika att bara beroende av rysk gas och olja har Polen i många år dels byggt upp en infrastruktur för gasleveranser i landet och dels slutit avtal med en rad länder där gas- och oljeledningar byggs. Ett exempel är LNG-terminalen i Świnoujście, vars kapacitet är tänkt att räcka till inte bara för de inhemska behoven utan också för export till grannländerna.

Under perioder då Ukraina vänt sig mot väst har Moskva flera gånger dragit ner på gasleveranserna, vilket drabbat även Polen – och Tyskland – eftersom den ryska naturgasen kom via ledningar som gick genom Ukraina.

Det blev orsaken till att Nord Stream byggdes på Östersjöns botten och till att Donald Tusk under sin tid som premiärminister i Polen fick EU att anta ett program för energisolidaritet i unionen. (Polskie Radio och wB 22 sept 17)