Öldrickandet bekämpas med begränsningar

Polackerna ska dricka mindre öl. Foto: Zywiec

Alkoholkonsumtionen ökar i Polen enligt WHO, och för att dämpa polackernas öldrickande föreslår hälsodepartementet att ölreklam på TV bara ska få förekomma nattetid – mellan klockan 23.00 och 06.00.

WHO, som har konstaterat att alkoholkonsumtionen ökar i landet, rekommenderar också att regeringen inleder en kampanj för att öka invånarnas medvetenhet om alkoholens skadliga effekter och begränsa tillgängligheten. Det är inte ovanligt att spritbutiker i Polen har öppet dygnet runt.

Enligt statistik från GUS (Statistiska centralbyrån) drack genomsnittspolacken förra året 98,8 liter öl. Det land i EU där det dricks minst öl nöjer man sig med 90,2 liter året, medan de som toppar ligan kommer upp i 99,2 liter.

Den polska ölproduktionen har ökat med 14 % under de senaste åren och bryggerierna har en budget på 3,6 miljarder złoty om året (8,6 miljarder svenska kronor). Förra året exporterades 336 miljoner liter öl från Polen, mest till Nederländerna, Storbritannien och Tyskland, de länder inom EU som tagit emot flest polska arbetskraftsinvandrare. (Wirtualna Polska och wB 26 sept 17)