Polsk örtkosmetik ger sig ut i världen

Organique tillverkar örtbaserade skönhetsmedel som också går på export. Foto: Organique.

Naturliga skönhetsmedel är framtiden, menar det polska företaget Organique, som öppnar allt fler butiker ute i världen, bland annat i Mellanöstern.

Med sjutton år på nacken har den Wrocław-baserade kosmetikatillverkaren Organique ett nätverk av butiker i Polen och utomlands.

Nästa år öppnar vi butiker i Tyskland och Österrike, säger Katarzyna Cicińska, som är vd på Organique. Vi samarbetar också med SPA och skönhetssalonger, och den delen ska vi utveckla ytterligare. Vissa av våra produkter tillverkas fortfarande för hand, men efterhand som volymerna växer måste vi automatisera vissa produktionselement.

Den verkliga revolutionen på skönhetsmarknaden har bara börjat, säger Cicińska.

Varje år dyker det upp nya små lokala företag som tillverkar örtkosmetik, och efterfrågan bara växer.

Det handlar inte bara om mode, säger Cicińska. Medvetenheten om att man ska leva hälsosamt ökar och då vill man också ha skönhetsmedel som innehåller så många naturliga ingredienser som möjligt.

Organique startade med produkter för kroppsvård och har nu lagt till hår- och ansiktsvård – även för män.

Smink i olika färger finns ännu inte – vi analyserar den delen av marknaden, säger Cicińska.

Organique finns idag också i Island och Spanien – när det kommer till Sverige finns inga uppgifter om, men företaget har en webbshop. Den som vill testa polsk kosmetika kan hitta produkter av Dr Irena Eris, Ziaja och Inglot. För ett par år sedan gick också skådespelerskan Krystyna Janda in på kosmetikamarknaden med ett eget varumärke.  (Puls Biznesu och wB 29 sept 17)