Pedofilregistret klart att tas i bruk

Skjärmdump från Justitiedepartementets hemsida.

Justitiedepartementet har nu upprättat det register över dömda sexualbrottslingar som parlamentet tidigare beslutat om. Det skriver departementet på sin hemsida.

Den offentliga delen av registret som är öppet för alla och kostnadsfritt ska innehålla uppgifter om personer som dömts för övergrepp mot barn, våldtäkt, koppleri och barnpornografibrott. Det ska finnas en ansiktsbild på den dömde, namn, adress, uppgifter om brottet, domen och när personen släpps ut efter avtjänat fängelsestraff. Även födelsedatum och -ort, nationalitet ska finnas med. Tanken är att medborgarna ska kunna gå in och se vilka sexualbrottslingar som finns i omgivningen – det är bara att söka på sin hemort.

Ytterligare uppgifter ska finnas med i en delvis sluten del av registret. Där ska skolor, fritidshem och ungdomsföreningar kunna kontrollera så att de inte anställer personer som begått övergrepp mot barn.

Än så länge finns inga brottslingar inlagda, men systemet är kontrollkört och ska fungera, skriver sajten Wirtualna Polska.

Avsikten med registret är främst att skydda barn mot övergrepp, säger justitieminister Zbigniew Ziobro.

Lagen antogs för ett och ett halvt år sedan och trädde i kraft den 1 oktober. (ms.gov.pl och wp.pl 3 okt 17)