Polen stänger butikerna två söndagar i månaden

Familje-, arbets- och socialminister Elżbieta Rafalska.
Foto: facebook.

Ett partiellt förbud för handel på söndagar kan träda i kraft i början av nästa år. Det sade familje-, social- och arbetsminister Elżbieta Rafalska i förra veckan.

Förra hösten lämnades det in ett medborgarförslag om förbud mot söndagshandel, vilket regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) i princip är positivt till. Redan förra gången partiet satt i regeringsställning begränsades rätten till söndagsöppet på så sätt att endast affärsinnehavarna själva fick arbeta på söndagen, de anställda skulle vara lediga. De reglerna förändrades under Medborgarplattformens (PO) åtta år vid makten, men en begränsning av butikernas och köpcentrens rätt att ha öppet på söndagar kommer nu alltså att introduceras i Polen igen.

Fackföreningen Solidaritet tillhör också dem som vill ha söndagsstängt, medan affärsinnehavarna oroar sig för försämrad ekonomi. Partiet har därför landat i en kompromiss som innebär att butikerna ska tvingas ha stängt den andra och den fjärde söndagen varje månad.

Bensinstationer, blomsterbutiker, järnvägsstationer, flygplatser, fartyg och festivaler undantas emellertid från handelsförbudet.

Finans- och utvecklingsminister Mateusz Morawiecki tror inte att ett partiellt förbud för söndagsöppet kommer att ha negativ effekt på ekonomin.

Tillväxten och de offentliga finanserna kommer inte att påverkas av ett förbud, säger han till Polskie Radio. När människor inte kan handla på söndagen kommer de att planera sina inköp bättre och handla under veckan i stället. Det kommer alltså inte att ha någon negativ inverkan på arbetsmarknaden inom detaljhandeln.

Möjligen kan det komma att påverka turismen – många som tar en långhelg i en europeisk storstad kommer att undvika Polen eftersom man inte vet när det är stängt och när det är öppet. (Polskie Radio, TVP och wB 3 okt 17)