Duda: Flyktingfrågan kan få EU att falla samman

President Andrzej Duda.
Foto: Michal Józefaciuk, wikipedia.

Splittringen inom EU i flyktingfrågan kan få EU att falla samman. Det sade president Andrzej Duda på en presskonferens efter ett möte med den bulgariske statschefen Rumen Radev i Warszawa på torsdagen.

Polen håller inte med om att EU ska kunna ge medlemsländerna order om att acceptera tvångsförflyttade migranter. EUs regler om enhällighet betyder att vi ska arbeta tillsammans, att vi inte ska försöka tvinga andra länder att agera mot sin egen och folkets vilja, sade Duda.

I september 2015 var den dåvarande polska regeringen med och fattade beslutet att EU skulle ta emot 160 000 asylsökande för att lätta på trycket i lägren i Italien och Grekland och fördela dem inbördes efter ett kvotsystem. Men efter valet i oktober kom det nationalistiska regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) till makten. Man sade från början ifrån att Polen inte tänkte fylla sin del av överenskommelsen. Man kunde eventuellt tänka sig kristna asylsökande men inte muslimer, och inte migranter från Mellanöstern oh Nordafrika.

Konflikten med EU om flyktingarna har eskalerat och Bryssel har hotat med sanktioner.

Duda påpekade på presskonferensen att EUS framtid var den viktigaste punkten på agendan, inte minst som Bulgarien nästa år ska ta över ordförandeklubban.

Och vi har samma åsikt i flyktingfrågan, sade Duda. Båda våra länder vill skydda EUs gränser och skicka hjälp till flyktingar och potentiella invandrare där de är, så nära hemländerna som möjligt.

Warszawa har sedan oktober 2015 talat mycket om att EU måste reformeras och utrikesminister Witold Waszczykowski har erbjudit sig att leda det arbetet. (Polskie Radio och wB 5 okt 17)