Duda vill ha helgdag för dem som hjälpte judar

President Andrzej Duda.
Foto: presidentkansliet.

På onsdagen då det var 75 år sedan Żegota bildades, hölls en minnesceremoni i presidentpalatset i Warszawa, och en rad polacker som räddat judar undan Förintelsen fick ta emot statliga utmärkelser av president Andrzej Duda.

Żegota var ett råd som bildades 1942 för att rädda judar i Polen som under andra världskriget var ockuperat av Hitler-Tyskland.

Jag förbereder ett förslag till parlamentet om att den 17 mars i framtiden ska vara en nationell helgdag för att hedra minnet av dem som hjälpte judar, sade Duda. Jag hoppas att det ska antas direkt.

Det behöver sägas tydligt vem som var den brottslige och vem som var hjälten, vem som visade barmhärtighet och vem som var den skurk som förtjänar fördömelse, sade presidenten. Före kriget var Polen ett samvälde av vänner, där olika nationaliteter levde nära varandra, där framför allt polacker och judar levde sida vid sida, sade Duda.

Namnet Żegota är taget från dramat Dziady (Förfäderna) av nationalpoeten Adam Mickiewicz, med beskrivningar av Tsar-Rysslands förtryck mot polackerna. (Polskie Radio och wB 11 okt 17)