”Jag, en vanlig grå människa…”

Skärmdump från TheFad.pl

Den man, som i protest mot regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) satte eld på sig själv utanför Kulturpalatset i centrala Warszawa för en dryg vecka sedan, har avlidit. I tio dagar kämpade läkarna för hans liv men 60 % av kroppen var allvarligt skadad och hans liv gick inte att rädda. Nu samlas människor på den plats utanför Kulturpalatset där tragedin skedde för att tända ljus och lägga ner blommor.

Det var den 19 oktober som den 54-årige mannen spred ett öppet brev omkring sig på platsen och sedan antände den brandfarliga vätska som han dränkt in sina kläder i. Med hjälp av en megafon berättade han att han ville protestera mot regeringen som bryter mot de medborgerliga rättigheterna. Med orden ”jag protesterar!” satte han eld på sig själv. Förbipasserande människor släckte elden, han fördes snabbt till sjukhuset men hans tillstånd var kritiskt.

Det brev som mannen spred omkring sig strax innan han satte eld på sig själv innehöll ett tiotal punkter som han ville protestera emot. Bland annat motsatte han sig regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) ” fientliga attityd gentemot immigranter”, förstörelse av naturen och brott mot de demokratiska reglerna.

Även om ni tycker om det som PiS står för och dess planer – tänk på hur partiet driver igenom dem, skrev han. Genomför era planer inom ramen för den demokratiska rättsstaten.

Sedan i torsdags kan man nu på murarna i olika delar av Warszawa läsa korta citat ur brevet. Nära platsen för tragedin står det skrivet: ”jag, en vanlig grå människa som ni andra, uppmanar er: vänta inte längre!”. Och på trottoaren utanför PiS-ledaren Jarosław Kaczyńskis hus målar någon orden ”Vänta inte längre. 19 X 2017”. Texten tas bort på dagarna men dyker upp på nytt följande natt.

Enligt familjen led mannen av depression. Men i brev som han skrivit före sin aktion bad han att man inte skulle binda samman hans protest med sjukdomen.

Nu kommer Warszawaborna för att hedra hans minne. Folk står i tystnad, en ung kvinna läser upp hans manifest, många har lappar med det budskap som han förmedlade i sitt sista brev.

I närheten står polisen och betraktar den spontana sammankomsten …

Dorota Tubielewicz Mattsson