Läkarna avslutar sin hungerstrejk

Läkarna avslutar nu sin nästan månadslånga hungerstrejk för mer pengar till vården, bättre arbetsförhållanden och bättre löner.

Men vi ger inte upp, vi fortsätter att kämpa för våra viktigaste krav, framför allt mer pengar till hälsovården, sade Jarosław Biliński, vice ordförande i läkarfacket på en presskonferens i Warszawa på måndagen.

Läkarna kommer inte längre att ta extraskift, sade Biliński, och det kommer att innebära personalbrist och kris i vården. Vi kommer inte längre att åta oss att arbeta orimligt många timmar för att täcka upp för brister i systemet.

Hälsominister Konstanty Radziwiłł är nöjd med att läkarna nu återgår till arbetet.

Vi har redan genomfört det som de kräver, sade Radziwiłł och syftade på regeringens beslut nyligen om en gradvis höjning av anslagen till sjukvården från 4,67 % av bnp nästa år till 6 % fram till år 2025.

De strejkande har krävt 6,8 % till 2021.

Under hungerstrejken har Radziwiłł talat om att ta in läkare från Ukraina och Vitryssland. (Polskie Radio 31 okt 17)