Tusk-minister anklagas för korruption

Förre PSL-ledaren Waldemar Pawlak på omslaget till den regeringstrogna veckotidningen wSieci.

Moskvas man i Warszawa – så kallas Waldemar Pawlak, tidigare ordförande i Bondepartiet (PSL), av den regeringen närstående Sieci Tygodnik (veckotidningen Nätverket). Pawlak anklagas för att ha tagit emot rejäla mutor i samband med förhandlingar med Ryssland om köp av rysk naturgas 2010. När avtalet undertecknades var Pawlak näringsminister och vice premiärminister i Donald Tusks regering.

Det är tidningens reportrar som har grävt fram uppgifterna och åklagaren har inlett en utredning. Pawlak var ett hot mot Polens säkerhet, skriver Sieci Tygodnik, och det var bara tack vare dåvarande presidenten Lech Kaczyńskis resoluta ingripande som avtalet inte blev värre än det blev.

Pawlak ville förlänga ett avtal med ryska Gazprom ända fram till 2037 – enbart av hänsyn till ryska intressen, hävdar tidningen.

I det rådande politiska klimatet där justitieministern samtidigt är riksåklagare och alla domstolars överhuvud uppstår lätt tanken att den ultrakonservativa veckotidningen hittat ännu ett sätt att misstänkliggöra Donald Tusk och resten av oppositionen. Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) lever högt på att underblåsa politikerföraktet i landet – även Warszawas borgmästare Hanna Gronkiewicz-Waltz, som PiS i många år har försökt avsätta, anklagas för mygel i god tid före valet. (wpolityce.pl och wB 4 nov 17)